De bästa gratis VPN-tjänsterna för PlayStation 5

Senast uppdaterad: 10/05/2023

PlayStation 5 är en spelkonsol som behöver en skärm, exempelvis en TV, och en extern strömkälla för att den ska fungera som tänkt. När man använder PS5 kan man spela mängder av olika spel antingen själv eller tillsammans med andra personer.

PS5 går att koppla upp på nätet och då kan ens information äventyras när man spelar. Det går att lösa genom att använda sig av en VPN som skyddar din anonymitet. Genom att använda en VPN kan man dessutom komma åt de allra nyaste spelen även fast de inte är tillgängliggjorda i det land där du befinner dig. Ytterligare en fördel med att använda en VPN för PlayStation 5 är snabba hastigheter som gör spelandet ännu roligare.

I den här texten kommer vi titta närmare på de bästa kostnadsfria VPN-tjänsterna som du kan använda dig av när du spelar PlayStation 5 för att vara säker och anonym.

Bäst kostnadsfri VPN för PS5

Att använda en gratis VPN för att uppnå högsta möjliga säkerhet och sekretess kan i vissa fall vara farligt. Användare kan välja en gratis VPN av många anledningar, däribland för att man inte vill ådra sig några utgifter. Om du vill använda en gratis VPN rekommenderar vi dig att titta närmare på ProtonVPN eftersom det är den leverantören som erbjuder den mest säkra tjänsten. 

Bäst VPN med en kostnadsfri version

ProtonVPN
 •  €4 i mån
 • 15% rabatt
 • 30 dagar pengarna tilbaka garanti
 • Har en kostnadsfri version
 • Pålitliga säkerhetsfunktioner
 • För inga loggar
 • Använder Perfect Forward-sekretess

Den som väljer att använda ProtonVPN:s gratisversion får tillgång till bra hastigheter och en obegränsad bandbredd, något som betyder att du kan spela PS5 hur mycket du vill. För att deras användares privata information ska vara skyddad har de en strikt policy om att inte föra loggar. Att spela PS5 på publika servrar är säkert med tjänsten eftersom de använder en 256 bitars-kryptering, har en kill switch och ett skydd mot dataläckor. Nackdelen med deras kostnadsfria version är att man bara får tillgång till 17 servrar utplacerade i tre olika regioner. Det innebär att det kan bli svårt att komma åt specifika spel, och gratisversionen är inte heller ett bra alternativ om man vill komma åt streaminginnehåll på utländska sajter. 

Billigaste riskfria VPN för PlayStation 5

Det som en gratis VPN utlovar är utan tvekan någonting som lockar. Men verkligheten ser dessvärre ofta inte så bra ut som den ser ut till pappers. Att använda en gratis VPN innebär en sämre säkerhet, en ökad sårbarhet för hackerattacker och ett begränsat antal tillgängliga servrar samt dåliga och osäkra uppkopplingar. Istället för att välja en gratis VPN kan man bekanta sig med någon av de riskfria tjänsterna som finns. En riskfri tjänst är en sådan där du erbjuds pengarna tillbaka inom ett visst antal dagar ifall du inte är nöjd.

ExpressVPN

Den VPN som får högst betyg i våra test

 • Extremt snabba servrar
 • 256-bitars AES-kryptering
 • Stöd för Lightway
 • Pengarna tillbaka-garanti

Om du överväger att använda en VPN för PlayStation 5 är vårt förstahandsval ExpressVPN. Det här är en leverantör som värnar om säkerheten samtidigt som de erbjuder en obegränsad bandbredd på över 3000 snabba servrar som är utplacerade i 160 länder. 

Ju längre prenumeration du tecknar på VPN-tjänsten desto bättre pris får du. Ett abonnemang på 12 månader kostar 6,67 $ i månaden, plus att du får tre månader gratis. Utöver det har ExpressVPN en pengarna tillbaka-garanti i 30 dagar, vilket innebär att du får tillbaka det du har betalat om du inte är nöjd och väljer att avsluta ditt abonnemang.

Besök ExpressVPN

NordVPN

Den snabbaste VPN-tjänsten i våra test

 • Servrar med en otroligt snabb hastighet
 • Trygga säkerhetsprotokoll
 • Policy om inga loggar
 • Låser upp alla streamingtjänster

När det kommer till att spela PS5 är NordVPN ett tacksamt val eftersom det är en av de snabbaste VPN-tjänsterna som finns att hitta. Här får du tillgång till över 5600 servrar utplacerade i 59 länder, vilket ger dig mängder av möjligheter till att komma åt sådant innehåll som har geografiska restriktioner. 

NordVPN har flera olika abonnemang så du kan själv påverka hur mycket du betalar i månaden. De har ofta erbjudanden där man kan få rabatt på de olika paketen. Allra billigast är deras standardpaket som vid en prenumeration på två år kostar 35 kronor i månaden. Även NordVPN har en nöjd kund-garanti som går ut på att nya användare kan begära pengarna tillbaka inom 30 dagar från att köpet gjordes om man inte är nöjd. 

Besök NordVPNPrivateVPN

Bäst för Android

 • Avancerade konfigurationsmöjligheter
 • Åtkomst till geoblockerade hemsidor
 • Fungerar på de flesta enheter
 • Stöd för OpenVPN, L2TP och IPSec

PrivateVPN har inte det största antalet servrar av alla möjliga VPN-leverantörer som finns på marknaden. Tjänsten har 200 servrar i 63 länder, men det till synes lilla antalet servrar kompenseras med att tjänsten har några av de snabbaste servrarna som är möjliga att hitta. Med PrivateVPN kommer du åt innehåll på HBO Max, Hulu och Netflix oberoende av var i världen du befinner dig. 

PrivateVPN kan installeras direkt på routern och du kan använda upp till tio enheter simultant. Priset för den här tjänsten är dessutom förmånligt. Deras 3-årsplan kostar inte mer än drygt 20 kronor i månaden.

Besök PrivateVPN

Så installerar du en VPN på PS5

Det går inte att köpa en VPN i PlayStation-butiken. Det går däremot att ladda ner en och ansluta till en server på samma sätt som man gör på sin dator eller mobil. För att kunna dra nytta av alla möjligheter en VPN för PlayStation 5 erbjuder finns det flera saker att göra.

 1. Använd en smart DNS-funktion

Alla VPN-leverantörer har inte en smart DNS-funktion, men de leverantörer som har det låter dig komma igång med streamingen på bara ett fåtal minuter. Så här gör du för att använda PlayStation 5 med en smart DNS-funktion:

 • Gå till nätverksinställningarna på din PlayStation där du kan klicka vidare till enhetens uppkopplingsstatus. Notera den IP-adress som visas.
 • Logga in på din VPN och leta efter en smart DNS i kontrollpanelen.
 • Du kommer troligen se ett alternativ som är märkt med något i stil med “Aktivera IP-adress”. Där skriver du i den IP-adress som din PS5 har. Därpå får du två olika sifferserier som representerar din primära och sekundära DNS. Notera både serierna. 
 • Välj vilken anslutning du vill använda på din PS5. Klicka på “avancerade inställningar” och därefter på “DNS-inställningar”. Skriv in de primära och sekundära DNS-numren du fick.
 1. Installera en VPN på routern

Om du installerar en VPN på routern kommer alla enheter som kopplar upp mot nätverket vara skyddade genast när de ansluts. En router räknas endast som en enhet, vilket innebär att du inte kommer behöva hantera några begränsningar gällande antalet tillåtna enheter fast du gör det. Att installera en VPN på routern är lite krångligare än att installera en app i datorn eller telefonen, men de flesta leverantörer har instruktioner för hur du ska gå tillväga beroende på vilken router du har. Om det är så att du inte hittar instruktioner för din router kan du kontakta leverantörens kundtjänst för att få hjälp. 

 1. Dela datorns VPN med PS5

Om du har tillgång till en dator kan du logga in på din VPN och koppla ihop den med din PlayStation via en Ethernet-kabel. Följ de här stegen om du har Windows eller MacOS:

Windows

 • Gå till kontrollpanelen och välj nätverk- och delningscenter. På vissa versioner av Windows heter fliken nätverk och internet.
 • Gå till fliken där du kan ändra adapter-inställningar. Denna kan finnas under fliken Ethernet på vissa Windows-versioner. 
 • Högerklicka på din anslutning och välj “egenskaper”.
 • Gå till delningsfliken och se till att du kryssat för så att andra nätverksanvändare kan koppla upp sig på nätet via datorns anslutning.
 • Bekräfta dina val med OK.
 • Skapa en ny nätverksuppkoppling på din PlayStation genom att gå till nätverksinställningarna och välj därefter att du ska använda en LAN-kabel. På följande sida väljer du “easy” och därefter ska du neka till att använda en proxyserver.

MacOS

 • Gå till huvudmenyn och välj systeminställningar. Klicka på delning, och välj därefter internetdelning.
 • Välj “Wi-Fi” i rullgardinsmenyn under “dela anslutning från”.
 • I rutan “Till datorer som använder” – välj Ethernet.
 • Dubbelkolla så att internetdelning är påslaget.
 • Välj “Set Up Internet Connection” i nätverksinställningarna på din PlayStation 5. Klicka i att du använder en LAN-kabel, “easy” och “Do Not Use a Proxy Server”.

Sammanfattning

Den gratis VPN som vi beskrivit närmare i den här texten, ProtonVPN, är ansedd att vara överlägsen många andra kostnadsfria VPN-tjänster. Ändå är det alltid bättre att använda en riskfri VPN om du är en riktig gamer som spelar ofta. Det beror på att en sådan VPN kan låsa upp spel som har geografiska begränsningar mycket snabbare, säkrare och mer effektivt. En riskfri VPN kommer oftast med obegränsad bandbredd och det är något som är centralt om man spelar PlayStation 5. Tack vare att man både blir erbjuden att ta del av kampanjer och en garanti om att få pengarna tillbaka går det att använda även de här VPN-tjänsterna kostnadsfritt. 

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo