Bäst gratis VPN för BitTorrent – en guide till enklare torrenting

Senast uppdaterad: 10/05/2023

Det finns flera säkerhetsrisker när man sysslar med Torrenting. Hackare, virus och annan skadlig programvara är några av de faror man utsätter sig för, vilket är väldigt tråkigt med tanke på att torrents är ett utmärkt sätt att utöva P2P-fildelning på. Du som laddar ner eller upp filer som torrents behöver därför använda en VPN för att vara skyddad på nätet. 
En VPN döljer enhetens riktiga IP-adress och all trafik som sker är krypterad. Det är varför du ska använda en VPN vid torrenting. Tricket är också att hitta rätt VPN-leverantör. Det finns väldigt många att välja mellan, men alla är inte lika pålitliga. Framförallt när det kommer till gratis VPN-tjänster gäller det att veta vilken man använder eftersom deras säkerhetsprotokoll och -lager ofta är sämre än vad man får om man betalar för tjänsten.

Med det sagt finns det ändå hopp om att kunna hitta en VPN som faktiskt fungerar och som man kan använda utan någon avgift, och det är det ämnet vi kommer gå närmare in på i den här guiden. Här får du tips på de allra bästa VPN-tjänsterna för BitTorrent och annan fildelning.

Bäst riskfri VPN för BitTorrent

Visst låter det bra med en gratis VPN? Det finns många tjänster som är kostnadsfria att använda, och det är givetvis någonting som lockar många användare till att skapa ett konto. Men, allting är inte bara guld och gröna skogar med avgiftsfria VPN-tjänster. Man behöver känna till att en gratis VPN alltid kommer med vissa begränsningar som kommer försvåra torrenting. 

De avgiftsfria VPN-leverantörerna har inte samma kapital att spendera på att utveckla sina produkter, och det gör att allt från säkerhetprotokoll till antalet servrar och hastighet i princip alltid är sämre än de är på en betaltjänst. Eftersom det är förknippat med vissa risker att syssla med torrenting behöver man se till att man väljer en VPN som skyddar ens integritet och som säkerställer att ens enhet inte blir utsatt för skadlig programvara eller hackerattacker. Dessvärre är gratis VPN-tjänster sämre på att ge ett fullgott skydd.

Vill man få ut så mycket som möjligt av den VPN man använder är det alltid att rekommendera att välja en betaltjänst, även fast man då betalar några kronor varje månad. Med en sådan tjänst är man garanterad att ha en snabb internethastighet, obegränsad bandbredd och en trygghet i att leverantören inte sparar loggar om ens aktivitet på nätet. På grund av de sakerna är vårt främsta tips att alltid bekanta sig med de tjänster som kostar en slant innan man överväger att skaffa en VPN som är gratis. 

Om man inte vill betala för en VPN, men ändå uppleva hur en sådan tjänst fungerar i jämförelse med en gratistjänst, finns det en gyllene medelväg. Lösningen är en av alla riskfria VPN-tjänster. En sådan låter dig använda alla de bästa funktionerna och du kan göra det helt gratis eftersom en riskfri VPN också kommer med en garanti om att missnöjda kunder får sina pengar tillbaka. Under en period får du chansen att prova tjänsten för att därefter utvärdera om den lever upp till dina förväntningar, och det är det som gör att det är riskfritt att starta en prenumeration.

Även fast du betalar till en början så kan du i princip alltså använda en riskfri VPN kostnadsfritt och få alla de bästa funktionerna. Tre av de leverantörer du kan titta närmare på, och som har en garanti om att pengarna återbetalas om du inte är nöjd, är ExpressVPN, NordVPN och Surfshark. En annan fjäder i hatten med de här tjänsterna är att det också är de två förstnämnda som alltid slåss om första plats i oberoende tester och recensioner av VPN-tjänster. Kort och gott kommer du kunna ta användningen av BitTorrent till helt nya nivåer genom att använda dig av någon av de tjänster vi presenterar mer ingående här nedanför. 

ExpressVPN

Den VPN som får högst betyg i våra test

 • Otroligt snabba servrar
 • 256-bitars AES kryptering
 • Stöd för private protocol
 • Garanti om pengarna tillbaka
Besök ExpressVPN

Om du använder BitTorrent med ExpressVPN kommer du inte bli besviken. Leverantören har över 3000 servrar som finns utplacerade i flera än 90 länder. Eftersom det finns så pass många servrar behöver du inte samsas med många andra och dessutom är samtliga servrar optimerade så att de alltid ska vara så snabba som möjligt. Just hastigheten är extremt viktig när man sysslar med Torrenting. Ingen vill sitta och vänta i evigheter på att filerna ska laddas ner, och med den här VPN-leverantören är det inte något man behöver oroa sig för. 

En VPN har som syfte att anonymisera dig när du är på nätet och förhindra att du blir utsatt för hackerattacker. Med en säkerhetskryptering på AES 256-bitar, vilket är samma som många militära organisationer använder, ger ExpressVPN dig ett vattentätt skydd när du surfar online. Tjänsten har också inbyggt stöd för OpenVPN, L2TP/IPSec och PPTP-protokoll. Som om inte det var nog kommer ExpressVPN även med WebRTC-skydd, privata DNS-servrar och Perfect Forward sekretess. Samtliga säkerhetsprotokoll samarbetar för att hålla dig som användare helt trygg när du laddar ner filer på BitTorrent.

Ifall det skulle vara så att VPN-tjänsten tappar anslutningen till servern under en kort stund kommer du ändå vara skyddad eftersom ExpressVPN har en Kill Switch. Det är något som många gratis VPN-leverantörer inte har, och eftersom det ibland händer att anslutningen försvinner i några sekunder är det här en mycket bra funktion.

Vid torrenting gäller det också att man väljer VPN-servrar som stödjer fildelning. Alla servrar ExpressVPN har gör det, oberoende av om du använder uTorrent, BitTorrent, Deluge, Vuze eller någon annan fildelningstjänst. Att du med en av leverantörens servrar dessutom kan kringgå geografiska innehållsrestriktioner har du möjlighet att ladda ner betydligt många fler filer än du kan om du inte har en VPN. 

Något annat som är viktigt när man använder en VPN är att den är så pass säker att ens internetoperatör inte kan spåra torrenting. Det är någonting som ExpressVPN garanterar. Leverantören kommer heller inte logga din aktivitet utan det du gör på nätet är alltid privat. 

Sist, men inte minst, är det här en tjänst som fungerar på alla slags enheter. Det finns appar för Android, Windows, iOS, macOS och Linux så man kan både använda en VPN i mobila enheter och på sin dator. Vill man kan man till och med installera tjänsten på routern. Som vi nämnde är ExpressVPN riskfri och det innebär att du kan välja ett abonnemang och testa det i 30 dagar. Om du inom den tiden avbryter din prenumeration får du alla pengar du har betalat tillbaka. Oberoende av vilket abonnemang du väljer kan du koppla upp fem enheter mot en server simultant. Det billigaste alternativet kostar 6,67 dollar per månad och det betalar du om du väljer deras årsabonnemang.

NordVPN

Snabbast VPN i våra test

 • Servrar med hög hastighet
 • Effektiva säkerhetsfunktioner
 • För inga loggar
 • Låser upp innehåll på streamingplattformar
Besök NordVPNNordVPN har en perfekt balans mellan säkerhet och snabb hastighet, och det gör det här till en utmärkt VPN för BitTorrent. Bolaget har sin bas i Panama och de hanterar över 5 000 servrar i länder världen över. Alla servrar är inte optimerade för P2P-fildelning, men tjänsten har en funktion som rekommenderar server och den kommer väl till hands när man behöver hitta ett passande alternativ för torrenting. 

Det här är en leverantör med dubbla VPN-servrar, vilket innebär att trafiken dirigeras via två separata servrar för att säkerheten ska vara så hög som det bara går. Säkerhetsprotokoll som används är OpenVPN och IKEv2/IPSec. Av alla VPN-tjänster som vi har provat upplever vi att NordVPN har de högsta hastigheterna av alla, och det beror på att de har något som kallas för Nordlynx som är leverantörens motsvarighet till WireGuard. 

Precis som ExpressVPN har NordVPN en AES 256-bitars kryptering. Andra tacksamma funktioner är bland annat ett skydd mot DNS-läckor, Kill Switch, Onion over VPN och CyberSec. En strikt policy om att inte föra loggar gör att din aktivitet aldrig kommer kunna spåras, så du kan koppla upp dig mot BitTorrent och bibehålla din anonymitet genom den IP-adress tjänsten ger dig. När du har valt server kan du ladda upp och ner hur många filer du vill och NordVPN ser till att du inte lämnar några spår efter dig. 

NordVPN finns för Android, iOS, macOS, Linux och Windows. Du kan välja mellan olika abonnemang och prova tjänsten i 30 dagar. Om du mot förmodan inte vill fortsätta prenumerationen och istället välja en annan VPN återbetalas alla pengar. När du väl har ett konto kan du koppla upp sex enheter mot en VPN-server samtidigt. För så lite som 33 kronor i månaden går det att komma igång med tjänsten på nolltid.

Surfshark

 • Låser upp streamingtjänster
 • Servrar i 50 länder
 • Stabila uppkopplingar
 • Nöjd kund-garanti
Besök SurfShark

Ytterligare en av våra favoriter är Surfshark. Det är en VPN som är perfekt för torrenting eftersom alla deras servrar har stöd för fildelning. Det här är en av de nyare aktörerna på marknaden. Tjänsten har funnits sedan 2018 men vuxit explosionsartat i popularitet eftersom det är lätt som en plätt att låsa upp olika streamingplattformar. 

När det kommer till BitTorrent, eller fildelningsprogram som uTorrent och Vuze, levererar Surfshark en Kill Switch, AES 256-bitars kryptering och dubbel VPN. Bolaget grundades och huserar på de brittiska Jungfruöarna, och för dig som använder tjänsten är det väldigt bra eftersom det innebär att leverantören inte har någon skyldighet att dela med sig av din data till utomstående parter. Det i kombination med företagets policy om att inte logga någon information alls är en stor fördel.

Surfshark har en gratis provperiod, men den fungerar inte på alla enheter. Om du vill prova tjänsten gratis laddar du ner appen till din mobil och därefter kan du testa deras VPN-servrar kostnadsfritt i sju dagar. Vad gäller deras övriga abonnemang har de flera alternativ man kan välja mellan, och ju längre prenumeration man väljer desto bättre pris får man. Alla deras abonnemang kommer med en garanti om pengarna tillbaka inom 30 dagar, vilket betyder att du kan använda tjänsten gratis i en månad för att se om det är rätt val för dig vid torrenting. 

Vid Torrenting är som nämnt hastigheterna viktigt och det är rätt vanligt att de VPN-tjänster som är helt kostnadsfria laggar rejält när man kopplar upp sig mot en server. Så är inte fallet med Surfshark utan här har man en stabil uppkoppling hela tiden. Det gör att många använder tjänsten såväl för torrenting som för att streama filmer i HD.

Så använder du en gratis VPN med BitTorrent

Som du säkert märkt är de tjänster vi rekommenderar för BitTorrent riskfria. Anledningen till att vi inte vill ge tips på tjänster som är totalt gratis handlar om säkerhet och användarvänlighet. Med en gratis VPN får man inte samma möjligheter och det gör att de inte är optimala att använda för torrenting som både kräver trygghet, hastighet och stora datamängder.

För någon som aldrig har använt en VPN tidigare kan det kännas svårt att veta hur man ska komma igång, men faktum är att man inte behöver vara ett tekniskt geni för att lyckas. Det hela går både behändigt och snabbt när du väl vet hur du ska gå tillväga. 

Välj VPN och registrera dig

Steg ett är naturligtvis att välja vilken VPN du vill använda. Du ska leta efter en som kan fylla dina behov vad gäller servrarnas placering, datamängd och hastighet. Samtliga riskfria tjänster vi har presenterat ger dig tillgång till obegränsad data, vilket inte är fallet om du skulle använda en tjänst som inte kostar ett enda öre. Ofta är torrentingfiler stora och kräver en hel del data, och använder du en gratistjänst är det inte alls säkert att du kan ladda ner de filer du önskar. Faktum är att en gratis VPN nästan alltjämt har låga databegränsningar med en maximal gräns antingen per dag eller månad. Datamängden kan vara så pass liten att du inte kan ladda ner program till din enhet, utan endast små musikfiler och dokument. Kort och gott fyller sådana tjänster inte sitt syfte eftersom torrenting handlar om att få tillgång till alla filer man vill.

De leverantörer vi har presenterat är de allra bästa som finns på marknaden. Du kan jämföra dem med varandra för att lättare kunna bestämma vilken du vill prova. När du har gjort ditt val går du till leverantörens hemsida och skapar ett användarkonto. Tänk på att du har möjlighet att testa alla tre eftersom du har en period under vilken du kan välja att avbryta prenumerationen och få pengarna tillbaka. Eftersom det är möjligt kan du enkelt jämföra tjänsterna med varandra innan du gör ett slutgiltigt val.

Ladda ner och installera din VPN

En VPN är ett program som man installerar på sin enhet. Du kan antingen ladda ner programmet via leverantörens hemsida eller via din mobila enhet. Att tänka på är att du aldrig ska ladda ner programmet från någon annan hemsida än leverantörens eftersom de filerna kan ha virus som skadar din enhet. 

Koppla upp dig mot en VPN-server

När du väl har installerat VPN-tjänsten är nästa steg att öppna appen och välja en server att koppla upp dig mot. Ska du använda en gratis VPN för BitTorrent behöver du välja server innan du öppnar torrentprogrammet. När du har anslutit dig till en server är du redo att börja ladda upp och ner de filer du önskar. 

Kontrollera VPN-uppkopplingen

Innan du börjar ladda ner filer på BitTorrent ska du kontrollera så att VPN-uppkopplingen fungerar och att du har fått en annan IP-adress. Du kontrollerar anslutningen genom att gå in på hemsidan ipleaks.net, eller också kan du googla frasen “What’s my IP address”. Om resultatet du får visar en annan adress än den egentliga är du redo att börja din torrentingsession. Om IP-adressen däremot inte har ändrats har du problem med uppkopplingen och behöver testa en annan server. 

Skulle det vara så att problemet kvarstår även efter att du har bytt server kan du testa att starta om VPN-tjänsten, alternativt kan du kontakta leverantörens support som finns till för att bistå vid felsökningar. 

Vanliga frågor om gratis VPN-tjänster för BitTorrent

Måste man använda en VPN med BitTorrent?

Det finns självklart inte ett måste när det gäller att använda en VPN med BitTorrent, men det är verkligen att föredra. En VPN gör att man har möjlighet att ladda ner betydligt många fler filer, samtidigt som det inte går att spåra ens aktivitet. 

Är en gratis VPN bra för torrenting?

Det finns många gratis VPN-tjänster som fungerar med BitTorrent, men som du kanske förstått finns det begränsningar på bandbredd och hastighet. Generellt sett har en gratis VPN också färre servrar, så det ideala när man sysslar med torrenting är att välja en av de riskfria tjänsterna. Vi kan varmt rekommendera ExpressVPN, Surfshark och NordVPN. De har inga begränsningar på datamängd och hastigheten du får är både stabil och snabb.

Är torrenting olagligt?

Nej, torrenting i sig är inte olagligt och det innebär att man inte begår ett brott när man använder BitTorrent. Däremot kan det finnas vissa begränsningar kring vilket slags innehåll man får ladda ner lagligt. En del innehåll är upphovsskyddat, exempelvis filmer, och att ladda ner sådana filer är inte tillåtet. Det finns också länder som har stängt ner alla torrentingsajter. Några sådana länder är Kina, Malaysia och Italien. Om man kan hålla på med torrenting beror alltså till viss del på var man befinner sig. 

Slutsatser gällande VPN för BitTorrent

Att syssla med torrenting utan att använda en VPN är riskabelt. Både din internetleverantör och myndigheter kan få information om din aktivitet, likväl som skadlig programvara kan installeras på din enhet. Andra personer som använder samma P2P-tjänst som du kan också se din identitet och ta del av din aktivitet. En VPN är det bästa sättet att skydda sig på nätet, och kommer därför också förbättra hela upplevelsen av BitTorrent.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo