Fungerar NordVPN med Amazon Prime Video?

Senast uppdaterad: 23/09/2022

Amazon Prime Video är en av de största globala streamingtjänsterna, och även vi i Sverige har upptäckt det trevliga utbudet av underhållning som finns på plattformen. På streamingtjänsten finns det flera titlar som är exklusiva för sajten, det vill säga sådana man inte kan hitta någon annanstans. För tillfället finns streamingjätten i över 240 länder världen över. 

På många sätt skiljer sig den här aktören från sina konkurrenter, men det som inte är annorlunda är att även det utbud Amazon Prime Video har varierar beroende på vilket land tittaren befinner sig i. Det här är något som ofta kan leda till besvikelse, speciellt om man följer en serie och åker utomlands antingen tillfälligt eller permanent och då inte kan komma åt serien längre. Det kan också vara frustrerande att veta att den film man vill se finns på tjänsten i andra länder, men inte här i Sverige. Lyckligtvis är det här bara en liten motgång som är enkelt att åtgärda. Med en riktigt bra VPN kan du komma åt vilket lands innehåll du vill. 

För att verkligen få ut mesta möjliga av din Amazon Prime Video-prenumeration ska du alltså leta efter en VPN som öppnar upp för alla möjligheter som finns. I den här guiden kommer vi testa en av de världsledande VPN-tjänsterna, nämligen NordVPN, för att se hur den fungerar med streamingtjänsten. 

Varför ska man använda en VPN för Amazon Prime?

För att förklara det enkelt kan man säga att Amazon Prime har en lista på vilka serier och filmer som ska vara tillgängliga i olika länder. När man går in på tjänsten kommer den läsa av var man befinner sig och visa de titlar som finns på motsvarande lands lista. Det är det som kallas för geografiska restriktioner av innehåll. 

Medan man på många andra streamingtjänster, exempelvis Netflix, inte kan se vilka titlar personer i andra länder ser går det att göra det på Amazon Prime. Det går alltså att ta reda på vad någon i USA, Australien eller något afrikanskt land kan titta på, men om du inte är på samma plats som de personerna kommer du inte åt det innehållet – om du inte använder en VPN.

Besök NordVPN

Titta på Amazon Prime med NordVPN

En VPN hjälper dig att se på precis det du vill. Om du exempelvis ser att någon i Polen kan se en serie du gärna hade tittat på kan du med hjälp av en VPN få en polsk IP-adress, och när du efter att ha kopplat upp dig mot en VPN-server uppdaterar Amazon Prime kommer du ha tillgång till titeln. 

Att komma runt geografiska restriktioner är inget problem så länge man har en bra VPN, och frågan är alltså om NordVPN är en sådan tjänst som låter dig hitta en amerikansk server och därmed det amerikanska utbudet av serier och filmer. 

Användare världen över använder sig av VPN-tjänster för att lyckas komma åt ett bredare innehåll, och det är någonting Amazon Prime är medvetna om. Dessvärre arbetar de aktivt för att motverka att människor använder en VPN och om de upptäcker att någon gör det kan de komma att blockera den IP-adressen från tjänsten. För att inte riskera att tjänsten upptäcker att man använder en VPN behöver man vända sig till någon av de bästa VPN-leverantörerna på marknaden. Det är bara de som har en sådan infrastruktur att man inte blir upptäckt. En av de leverantörerna är faktiskt NordVPN.

Kan NordVPN låsa upp Amazon Prime?

Om du befinner dig i det land vars innehåll du vill streama behöver du inte använda en VPN. Det är när du är utomlands och vill se det svenska utbudet, eller när du är hemma och vill se ett annat lands utbud, som du behöver använda en VPN eftersom det är då den geografiska blockeringen blir ett problem. 

NordVPN klarar av att låsa upp innehållet på Amazon Prime både i USA och England. Man gör det genom att helt enkelt välja en server i något av länderna, och när anslutningen är bekräftad är man redo att börja streama. NordVPN är dessutom en leverantör som är känd för sina snabba hastigheter så när du väl har satt igång något att titta på kommer du inte behöva oroa dig för att uppspelningen stannar eller hackar. 

Det här är en VPN som både finns som desktop-version och som app för mobila enheter. Det går alltså att också använda tjänsten om man vill streama något i mobilen eller surfplattan. Appen är gratis att ladda ner. Angående mobila enheter har flera personer rapporterat problem med att streama innehåll från Amazon Prime med en VPN. Skulle du råka ut för det är det alltså inte nödvändigtvis NordVPN som är problemet utan det kan helt enkelt vara så att det är själva streamingtjänsten som har en bugg. 

Så låser du upp Amazon Prime med NordVPN

Den allra viktigaste frågan har vi redan kunnat besvara, nämligen att NordVPN kan låsa upp Amazon Prime utan några som helst problem. Den naturliga följdfrågan blir naturligtvis hur man gör för att använda NordVPN med streamingtjänsten. Tack vare det användarvänliga och tydliga gränssnittet som NordVPN har, både i mobil- och desktopversionen tar det bara några få minuter att komma igång.

1. Skaffa en prenumeration på NordVPN

På NordVPNs hemsida kan du kontrollera vilka slags prenumerationer du kan välja mellan. Det finns abonnemang som är olika långa och i regel blir det månatliga priset lägre om du väljer en längre prenumeration. Det går dock minst lika bra att köpa tjänsten för en kortare period om man inte vet hur ens behov kommer se ut framöver.

2. Ladda ner och installera NordVPN

När du har valt en prenumeration behöver du ladda ner NordVPN till din enhet. Om du ska installera programmet på din dator hittar du allt du behöver på leverantörens hemsida. Ska du använda appen i mobilen går du till enhetens appbutik för att få tillgång till rätt app. Tänk på att alltid ladda ner originalversionen av appen och programmet och att inte vända dig till någon tredje part för nedladdningen. Detta eftersom programmet i sådana fall kan ha virus eller annan skadlig programvara.

När du väl har laddat ner programmet installerar du det på enheten, öppnar programmet och loggar in på ditt konto.

3. Välj server

Nästa steg är att välja en server i det land som du vill komma åt. Klicka på landet och vänta på att du blir uppkopplad på servern. Det är väldigt enkelt att koppla upp sig på en server eftersom det enda du behöver göra är att klicka på symbolen som finns ovanför landet i fråga. När du gör det letar NordVPN automatiskt upp det bästa alternativet. Vill du välja server manuellt kan du gå till balken till vänster och klicka på det land du vill koppla upp dig mot. Då får du upp en lista på alla servrar som finns tillgängliga och kan välja vilken du ska använda. 

4. Gå till Amazon Prime

När du har kopplat upp dig mot en av alla servrar NordVPN har är du redo att ladda in Amazon Prime. När du gör det kommer du inte se det svenska utbudet, utan utbudet i det land som du har fått din nya IP-adress i. Nu är du redo att börja streama de titlar som lockar dig allra mest. 

Besök NordVPN

Anledningar till att använda NordVPN med Amazon Prime

Det finns rätt många VPN-leverantörer att välja mellan och många av dem lovar dyrt och heligt att de kan låsa upp innehåll på Amazon Prime. I vissa fall är det här sant, och i andra fall är det bara tomma ord. Det är däremot ingenting som gäller för NordVPN. Det är en aktör som faktiskt klarar av att kringgå geografiska restriktioner och det innebär att du med NordVPN får ett större utbud att välja mellan oberoende av var du är. Utöver det har NordVPN flertalet riktigt bra funktioner som gör dem till en av de ledande aktörerna inom sitt område. 

Ett stort antal servrar

NordVPN har över 5 500 servrar som är strategiskt utplacerade i 59 länder. Det här är ett väldigt bra serverantal som kraftigt överstiger vad många av leverantörens konkurrenter kan stoltsera med. Att servrarna dessutom finns utplacerade i hela världen innebär att du kommer kunna låsa upp innehållet på Amazon Prime i flera världsdelar. Det är alltså relativt enkelt att komma förbi de geoblockeringar som finns på streamingsajten. 

Att det finns många servrar är också viktigt eftersom man då inte är många som samsas om utrymmet på samma server. Om många personer använder samma server blir hastigheten långsammare och uppspelningen av video kan lagga, men så är inte fallet med NordVPN.

Fenomenal hastighet

I det förra stycket nosade vi lite på det här med hastighet. Vi, som har testat många olika leverantörer, kan säga att NordVPN är en av de snabbaste VPN-tjänsterna som finns. Det går att streama i HD utan att behöva vänta på att videon ska laddas. Att hastigheterna är så pass snabba handlar mycket om NordLynx som är leverantörens alldeles egna VPN-protokoll, framtaget för att förbättra trafikhastigheten. 

Pålitliga säkerhetsprotokoll

NordVPN är en världsledande aktör inom VPN-tjänster. De gör allt och lite till för att deras användare ska ha tillgång till säkerhet i världsklass. Ett par säkerhetsfunktioner de implementerar är en AES 256-bitars kryptering, ett stöd för fenomenala säkerhetsprotokoll och en Kill Switch. Förutom det har de mängder av andra säkerhetsrelaterade lösningar. De har bland annat ett alternativ för obfuskerade servrar och delade tunnlar. 

Förmånliga priser

Den som tror att en riktigt bra VPN kostar skjortan får tänka om när det handlar om NordVPN. De allra flesta kan hitta en prenumeration som känns bra, oberoende av vilken slags budget man har. Det kostar inte många tio kronor i månaden att ha tjänsten. Det bästa av allt är dessutom att man som kund har en period på 30 dagar under vilken man kan ångra sitt köp. Om man gör det får man pengarna tillbaka. Det här gör att NordVPN är en helt riskfri tjänst att testa. Det går alltså att signa upp sig för en prenumeration, testa hur NordVPN fungerar med Amazon Prime och sedan avsluta prenumeration om man av någon anledning inte är helt nöjd. 

Fungerar en gratis VPN med Amazon Prime?

Trots att NordVPN är en billig VPN har vi förståelse för att vissa människor hade föredragit att hitta en gratistjänst som kan användas med Amazon Prime. Finns det då någon sådan? Det korta svaret på den frågan är nej. Amazon Prime har själva väldigt avancerade krypteringar och det är svårt för en gratis VPN att ta sig förbi dem. Vissa av premiumtjänsterna har till och med problem med att komma förbi krypteringarna, och att en gratistjänst skulle göra det bättre är i princip omöjligt. 

Men, om vi rent hypotetiskt skulle utgå från att det fanns en gratis VPN som klarar av att låsa upp innehåll på Amazon Prime dyker andra problem upp. Det är inte en bra idé att använda en gratis VPN eftersom säkerhetslagren inte alls är lika avancerade och uttänkta som de som en premiumaktör som NordVPN har. Det finns vissa gratis VPN-tjänster som sparar användarnas data och sedan säljer den vidare till andra aktörer. Det här är något gratistjänster gör eftersom de inte tar betalt för den tjänst de erbjuder, och de behöver ju få finansiering på något sätt.

Utöver att gratistjänsterna har sämre säkerhetsfunktioner så är deras VPN-servrar ofta betydligt mycket långsammare än de som NordVPN har. Antalet servrar är också färre, och då är man fler som samsas om samma utrymme vilket ytterligare gör att man får en långsammare uppkoppling. En långsam hastighet är absolut ingenting man vill ha när man streamar serier och filmer. Dessutom kan en laggande uppkoppling göra en mer sårbar för hackerattacker. En gratis VPN har sällan Kill Switch på samma sätt som exempelvis NordVPN har, och det är en sådan funktion som skyddar en när uppkopplingen tillfälligt försvinner.

Besök NordVPN

Vanliga frågor om NordVPN och Amazon Prime

Kan jag ändra min Amazon position för att låsa upp annat innehåll?

Det går att ändra din position på Amazon i hopp om att se annat innehåll, men det är inte en permanent lösning. Amazon spårar användarmönster och förändringar i IP-adresser så det spelar ingen roll om du ändrar din position till ett annat land. För majoriteten av alla användare kommer innehållsblockeringen ändå finnas kvar. 

Om du ska ändra IP-adressen varje gång du vill se på Amazon Prime behöver du ta kontakt med kundtjänsten och det kan resultera i att ditt konto blir blockerat. Det allra bästa sättet för att komma åt annat innehåll på Amazon Prime är därför att använda en VPN.

Måste jag skapa ett nytt Amazon Prime-konto när jag använder NordVPN?

Nej, du behöver inte skapa ett nytt konto. Du kan använda NordVPN med ditt befintliga Amazon Prime-konto. 

Är det säkert att använda NordVPN?

Ja, det är tryggt och säkert att använda NordVPN. Det är så pass säkert att du till och med kan använda ett offentligt nätverk som du sedan använder NordVPN på, utan att du behöver oroa dig för att bli utsatt för hackerattacker eller att din information läcker till fel personer. 

Påverkar en VPN streamingkvaliteten på Amazon Prime Video?

Alla VPN-tjänster påverkar hastigheten man har på internet, men om man väljer en bra leverantör är effekten knappt märkbar. De flesta premiumtjänster kan streama video i HD utan några problem. Hur mycket hastigheten försämras beror på hur långt det är mellan din egen enhet och servern, och även på hur många andra som är uppkopplade mot samma server. Väljer du en premiumVPN med många servrar är de lägre hastigheterna ingenting du kommer lägga märke till. En sådan tjänst är NordVPN. 

Sammanfattning 

En bra VPN är ett säkert val om du vill kringgå de restriktioner som Amazon Prime Video har på sitt innehåll beroende på användarens fysiska plats. Av alla VPN-tjänster som finns hamnar NordVPN nästan alltid bland topp tre, och om du som många andra vill streama innehåll från andra länder kan du därför vara trygg med ditt beslut att använda tjänsten. 

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo